De eerste valpartijen komen langzamerhand om de hoek kijken. Op de fiets en de scooter is het een stuk sneller raak dan als je met de auto rijdt. Echter, heb ik ook al gelezen dat er een aantal auto’s door een klein laagje ijzel uit de bocht zijn gegleden. Dit zijn natuurlijk ongelukken die men liever niet mee wilt maken, want de afloop kan in sommige gevallen erg naar zijn. Met het oog op de komende weken zal de temperatuur alleen nog maar gaan dalen, zal het nog meer gaan vriezen en zal er nog meer ijzel op de wegen verschijnen. Het wegdek wordt spiegelglad, daarom is het van essentieel belang dat elke automobilist zich hierop voorbereid. Het aanschaffen van goede winterbanden kan er nog wel eens voor zorgen dat jij straks niet de bocht uitvliegt.

Wat zijn winterbanden nou precies? Winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling dan zomerbanden. De banden hebben een speciaal dieper profiel. Door die het diepere profiel wordt het water via de band makkelijk weggevoerd. Dit zorgt er grotendeels voor dat de winterbanden een betere grip op het wegdek hebben tijdens de koude seizoen. Automatisch biedt het ook meer rijcomfort aan. Het verlaagt ook de risico op aquaplaning, een veilig bijkomend voordeel door de winterbanden.

Zomerbanden zijn echt speciaal gemaakt voor temperaturen boven de 7 graden Celsius. Deze banden zijn namelijk speciaal ontwikkeld om een optimale grip en levensduur te bieden bij zomerse temperaturen. De rubbersamenstelling kan van zwaarder en harder rubber worden gemaakt, omdat het in de zomer warmer is. De harde samenstelling zorgt er namelijk voor dat er een lagere rolweerstand is op het wegdek. Dit bespaart ook nog eens benzine en daardoor zijn de kosten automatisch ook lager. Het draagt daarom ook deels bij aan het milieu. Alles te weten komen over winter- en zomerbanden? Kijk dan op Vakgarage.