Remschijven Renault

Het kopen van een eigen caravan is door de jaren heen steeds populairder geworden. In het bijzonder de COVID-19 periode heeft ons duidelijk gemaakt dat het niet altijd noodzakelijk laat staan interessant is om ervoor te kiezen om gebruik te maken van massa hotels. Indien je de beschikking hebt over een eigen caravan beschik je dan ook eigenlijk over een perfect mobiele vakantiewoning waar je overal en altijd (met het gezin of met je partner) van kan genieten. Beschik jij ook over een eigen caravan en ben je op zoek naar een manier om de investeringswaarde daarvan te beschermen? Dan is het een aanrader om je te verdiepen in de informatie die je hieronder aantreft. Zo kan je namelijk exact te weten komen wat een caravanverzekering precies voor jou kan betekenen.

Welke caravanverzekeringen bestaan er?

De caravanverzekering bestaat in verschillende vormen. Voordat je overgaat tot het afsluiten van een bepaald exemplaar is het zo dat je voor jezelf vooral even grondig moet gaan bepalen op welke manier je caravan verzekeren nu precies het interessantst is. Kies je er bij voorkeur bijvoorbeeld voor om gewoon de standaard dekkingen af te sluiten of geef je toch eerder de voorkeur aan de wat meer uitgebreide, aanvullende verzekering voor een caravan? Is het voor jou niet helemaal duidelijk wat nu exact de verschillen zijn tussen beiden? Neem dan beslist de onderstaande informatie door!

1.) De standaard caravanverzekering

In eerste instantie is het mogelijk om de standaard caravanverzekering af te sluiten. Indien je kiest voor dit type verzekering zal je kunnen vaststellen dat je gelijk kan rekenen op een aantal zeer interessante zekerheden. Zo zal je bijvoorbeeld de conclusie komen dat de onderstaande schadegevallen steevast worden gedekt waardoor er reeds sprake is  van heel wat zekerheid:

  1. Diefstal;
  2. Schade door een ongeval;
  3. Brand- of waterschade;
  4. Een vervangend verblijf;
  5. Repatriëring;

Naast bovenstaande spreekt het voor zich dat de waarde bij totaal verlies op tal van verschillende manieren kan worden gedekt. Hierbij maken we een onderscheid tussen de nieuwwaarde en de aanschafwaarde dekking. Voor de nieuwwaarde geldt dat ze kan worden gedekt wanneer de caravan die je laat verzekeren over een leeftijd beschikt van niet ouder dan vijf jaar. Heb je een tweedehands caravan gekocht welke niet langer dan drie jaar in je bezit is? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat er aanspraak kan worden gemaakt op een aanschafwaarde dekking.

2.) De aanvullende caravanverzekering

Buiten de standaard caravanverzekering is het eveneens een mogelijkheid om te kiezen voor het afsluiten van een aanvullend exemplaar. Voor dit type verzekering geldt dat ze jouw caravan uiteraard nog op veel uitgebreidere basis kan verzekeren. Wat dit betreft kan je dan ook denken aan een dekking voor bijvoorbeeld de zogenaamde mover waar gebruik van wordt gemaakt. Voor deze mover geldt dat ze doorgaans over een prijskaartje beschikt welke toch kan zijn gelegen rond de 1.500 euro. Dat is toch een vrij significante waarde die je anders onverzekerd laat.

Voor de aanvullende caravanverzekering geldt eveneens dat ze schade aan bijvoorbeeld accessoires of bepaalde (extra) delen van de constructie weet in te dekken. Denk wat dit betreft bijvoorbeeld maar eens aan de voortent waarvan mogelijks sprake is. Is er ook sprake van een bepaalde aanbouw bij de caravan? Dan zal je tot de conclusie komen dat ook de waarde daarvan kan worden gedekt.

Wat maakt de dekking van hagelschade zo bijzonder?

Wanneer je een standaard caravanverzekering gaat afsluiten zal je kunnen vaststellen dat er altijd wordt benadrukt om de nodige aandacht te besteden aan het feit of hagelschade is gedekt of niet.  In het merendeel van de gevallen is dat niet zo. Dat is het gevolg van het feit dat hagel een significante bedreiging kan vormen voor de staat van de caravan. Wil je graag dat hagelschade wordt gedekt? Dan is de kans groot dat je daarvoor een aanvullende verzekering zal moeten afsluiten.

Het is in de praktijk best mogelijk dat je caravan voorzien is van een hagelbestendig dak. Dat zorgt ervoor dat de constructie reeds behoorlijk is opgewassen tegen hagel- en stormschade. Wanneer er sprake is van een dergelijk aanwezig zal je kunnen vaststellen dat je tot zomaar even 70 procent zal kunnen besparen op de standaard kostprijs van je aanvullende verzekering. Op deze manier ben je uiteraard pas echt zeker van de meest optimale dekking voor dit type van schade.

Je caravanverzekering afsluiten met de interessantste voorwaarden

Zou je graag een caravanverzekering willen afsluiten? Dan zal je dus in de praktijk sowieso de afweging moeten maken welke van de twee hierboven aangehaalde opties het meest interessant is. Dat is een belangrijke keuze die je moet maken. Dit niet alleen voor wat het aantal dekkingen betreft, maar ook voor wat de premie betreft die moet worden betaald. Het spreekt namelijk voor zich dat de aanvullende caravanverzekeringen een behoorlijk stuk duurder zijn dan het standaard exemplaar.

Wil je graag die ene verzekering voor je caravan afsluiten die je gegarandeerd de meest interessante voorwaarden weet aan te bieden? Dan zal je tot de conclusie komen dat je daarvoor altijd eerst een vergelijking dient uit te voeren. Het wordt zeer sterk aangeraden om deze vergelijking uit te voeren op een objectieve vergelijkingssite. Dit omdat je anders het risico loopt dat de verzekeraar die ze aanbiedt gewoon diens eigen verzekering voor caravans in de kijker wil zetten.

Let op het eigen risico van de verzekering!

Tot slot nog een laatste belangrijke tip. Bij het afsluiten van het merendeel van de verzekeringen op de markt is het bijzonder belangrijk om aandacht te besteden aan het eigen risico dat er op van toepassing is. Dat geldt voor het geval waarin je een caravan wenst te verzekeren, maar ook voor een camperverzekering. Het bereidwillig verhogen van het eigen risico zou je zomaar heel wat geld kunnen besparen. Hoe hoger het eigen risico komt te liggen, des te lager de periodieke verzekeringspremie namelijk wordt. Op deze manier kan er dan ook een aantrekkelijke besparing worden gerealiseerd zonder dat je hoeft te vrezen voor een potentieel verlies aan interessante dekkingen. Dat is natuurlijk zeer interessant.