rijbewijs ingevorderd

Voorkom dat je rijbewijs wordt ingevorderd

Het rijbewijs is een waardevol bezit, waarmee je niet alleen je mobiliteit behoudt, maar ook je vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Het is echter ook een document dat je kunt verliezen wanneer je bepaalde verkeersregels ernstig overtreedt. Een van de strengste maatregelen die de politie en het Openbaar Ministerie (OM) kunnen nemen, is het invorderen van je rijbewijs. Maar wanneer gebeurt dit precies? In dit blog leggen we uit in welke situaties je rijbewijs kan worden ingevorderd.

1. Snelheidsovertredingen

Een van de meest voorkomende redenen voor de inbeslagname van een rijbewijs is een snelheidsovertreding. De regels zijn in Nederland vrij streng. Het doel van deze regels is om gevaarlijk rijgedrag te ontmoedigen en de veiligheid op de weg te waarborgen. Houd je aan de snelheidslimiet, dan zal niet je rijbewijs ingevorderd worden door te hard rijden.

2. Rijden onder invloed van alcohol of drugs

Een andere belangrijke reden voor het invorderen van je rijbewijs is rijden onder invloed van alcohol of drugs. Bij een alcoholpromillage van meer dan 1,3 promille (of 0,8 promille voor beginnende bestuurders) kan je rijbewijs worden ingevorderd. Bij zeer hoge promillages, zoals boven de 1,8, is invordering vrijwel gegarandeerd. Het gebruik van drugs in het verkeer is verboden. Bij een positieve speekseltest of bloedtest kan de politie direct je rijbewijs innemen.

3. Herhaling van overtredingen

Als je al eerder bent betrapt op ernstige verkeersovertredingen, loop je een hoger risico op het verliezen van je rijbewijs. Herhaling van overtredingen wordt zwaar bestraft in het Nederlandse verkeersrecht. Als je bijvoorbeeld al eens bent gepakt voor rijden onder invloed en je wordt opnieuw betrapt, dan is de kans groot dat je rijbewijs direct wordt ingevorderd.

Voorkomen is beter dan genezen

Het invorderen van een rijbewijs gebeurt niet zomaar. Door je aan de verkeersregels te houden en verantwoord te rijden, kun je voorkomen dat je in deze situatie terechtkomt. Veilig rijden is de sleutel tot het behouden van je rijbewijs en het waarborgen van de veiligheid op de weg. Lees ook: wat je moet weten bij het verkopen van je auto!